OTA YHTEYTTÄ

22.1.2020

Kojalta uusi huipputason tieteellinen julkaisu

Kojan lähes valmistunut tohtorikoulutettava Turo Välikangas on saanut valmiiksi yhteistyössä Aalto-yliopiston, Aalborgin yliopiston sekä Tampereen yliopiston kanssa huipputason artikkelin, joka julkaistiin International Journal of Heat & Mass Transfer -julkaisussa alkuvuodesta 2020.

Artikkelissa Turo Välikangas ja tutkimusryhmä kehittivät menetelmän, jolla pystytään numeerisesti määrittämään lamelliputkilämmönsiirtimen lamelligeometrian likaantumisnopeus. Ennen tätä tutkimusta teollisuudessa on ollut käytännön kokemuksen kautta syntynyt tietotaito siitä, että millaiset lamelligeometriat likaantuvat nopeammin kuin toiset. Näin nopeasti likaantuvia, ja yleensä parempi hyötysuhteisia, lamellivaihtoehtoja on tiedetty tietoisesti välttää kohteissa, joissa esimerkiksi lämmönsiirtimen puhdistusmahdollisuudet ovat vähäisiä. Tästä ei kuitenkaan ole ollut minkäänlaista kvantitatiivista dataa ja siten tarkkojen vertailujen tekeminen on ollut käytännössä mahdotonta. Tässä tutkimuksessa deposoituvien partikkeleiden, eli “lian”, materiaaliominaisuudet määriteltiin siten, että niiden kriittinen nopeus vastaa oikeassa maailmassa mitattujen hiukkasten erittäin helposti tarttuvia ja erittäin huonosti tarttuvia aerosoleja. Kriittinen nopeus tässä yhteydessä tarkoittaa hiukkaselle törmäysnopeutta, jolla se tarttuu pintaa kiinni. Jos törmäysnopeus on kriittistä nopeutta suurempi, niin se pomppaa pinnasta ja jatkaa matkaansa.

Turo aloitti työt Kojalla tammikuun alussa tittelillä Senior Research Scientist, mutta viime vuosien tutkimustyön tuloksista päästään nauttimaan vasta tämän vuoden kuluessa. Turo opiskelee Teollisuuden tohtorikoulussa Tampereen yliopistossa professori Miikka Dal Mason tutkimusryhmässä. Keväällä 2017 tutkijavaihdossa Aalborgin yliopistossa Turo tutustui silloin väitöskirjaansa viimeistelevään Jakob Hærvigiin. Nyt Jakob on Assistant Professor Aalborgin energiateknologian laitoksella ja toiminut olennaisena osana Turon uusimman artikkelin suunnittelussa ja teknisessä toteutuksessa. Yhteistyössä mukana on myös professori Ville Vuorinen Aalto-yliopistosta sekä Villen ryhmästä tohtorikoulutettava Petteri Peltonen. Tampereen yliopistosta artikkelissa mukana on myös Heino Kuuluvainen, jonka tekemiin mittauksiin aerosolien tarttumisominaisuuksista Turon artikkelissa kehitetty menetelmä perustuu.

Tämä on jo kolmas julkaisu, joka tullaan lisäämään osaksi Välikankaan putkilamellilämmönsiirtimien kehitystä käsittelevää väitöskirjaa. Väitöskirjan tuloksia tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään Kojan tuotekehityksessä ja uusia lamelligeometrioita tullaan mittaamaan sekä testaamaan Kojan tuotekehitys- ja testauskeskuksessa, R&D Centerissä.

Artikkeli on mahdollista lukea ilmaiseksi 50 päivän ajan Elsevierin ScienceDirect –sivustolla.

International Journal of Heat & Mass Transfer -julkaisun luokitus suomalaisessa tieteellisten julkaisukanavien luokitusjärjestelmässä on 2, joka tarkoittaa sitä, että se sisältää tieteen- tai tutkimusalan asiantuntijayleisön laajasti tavoittavaa ja arvostavaa tieteellistä julkaisua.

AINUTLAATUINEN R&D CENTER TAMPEREELLA

Kojan R&D Center on tuotekehitys- ja testauskeskus, jossa on kattavat testausmenetelmät kaikille Kojan tuoteryhmille, todellisissa käyttöolosuhteissa.

LUE LISÄÄ »

OTA YHTEYTTÄ

Uutiskirje tilattu!

TILAA UUTISKIRJE