OTA YHTEYTTÄ

07.01.2019

MES- JA APS-järjestelmä tuotannon suunnitteluun ja ohjaukseen

Koja tarjoaa mahdollisuuksia opiskelijoille harjoittelupaikkojen, kesätöiden ja lopputöiden parissa. Tämä yhteistyö tulevaisuuden tekijöiden kanssa on arvokasta oppia opiskelijoille ja tuo yritykselle uutta näkökulmaa.

Kojan kehitysinsinöörinä työskentelevä Antti Raikkonen toteutti diplomityönsä MES- ja APS-järjestelmän kartoituksesta ja esiselvityksestä. MES- ja APS-järjestelmä (Manufacturing Execution System & Advanced Planning and Scheduling) on tuotannon suunnitteluun ja ohjaukseen tarkoitettu järjestelmä, jolla pystytään helpommin, tehokkaammin ja joustavammin suunnittelemaan ja ohjaamaa tuotantoa.

MES- ja APS-järjestelmä on tarkoitettu toimimaan ERP-järjestelmän rinnalla, jolloin se täydentää ERP-järjestelmän hienokuormituksen ja tuotannon lattiatason hallinnan ominaisuuksia. Ilman MES- ja APS-järjestelmää haasteena on, että muutostilanteisiin reagoiminen on erittäin kankeaa ja muutosten toteuttaminen vaatii paljon manuaalista työtä.

Kojalla MES- ja APS-järjestelmää kartoitettiin Jalasjärven tehtaan tarpeisiin hyödyntäen kansainvälistä ISA-95 (International Society of Automation) –standardia. Työssä määritettiin tuotannonsuunnittelu- ja ohjausprosessien nykytila ja tavoitetila sekä Kojan vaatimukset järjestelmälle. Kartoituksen pohjalta suoritettiin vertailuanalyyseja, ja työn tuloksena määriteltiin Kojan tarpeisiin soveltuvin järjestelmä.

Tutustu diplomityöhön tarkemmin »

– Oli mielenkiintoista sukeltaa Kojan maailmaan ja havainnoida kuinka voidaan vaikuttaa tuotantotilausten aikataulun käsittelyyn ja muutosten hallintaan, kattavampaan tuotannon resurssienhallintaan sekä kattavampaan tuotannon seurantaan, kertoo Antti.

Antti valmistui Tampereen teknillisestä yliopistosta joulukuussa 2018. Lämpimät onnittelumme!

OTA YHTEYTTÄ

Uutiskirje tilattu!

TILAA UUTISKIRJE