OTA YHTEYTTÄ

Spektri Business Parkin innovatiivinen energiankierrätysjärjestelmä

Kiinteistön energiatehokkuus uudelle tasolle Spektri Business Parkissa

Espoon Tapiolassa sijaitseva ja Trevian Asset Management Oy:n hallinnoima Spektri Business Park oli valmistuessaan Suomen ensimmäinen yrityspuisto. Spektrin omistaa nykyisin CCP 5 LL -rahasto, jonka neuvonantajana on Tristan Capital Partners. Kiinteistössä toteutetaan nyt kunnianhimoinen energiaa ja päästöjä vähentävä hanke, joka valmistuu kevääksi 2021. Innovatiivinen energiankierrätysjärjestelmä laskee hiilijalanjälkeä 400 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosipäästöjen verran.

Trevian tilasi muutama vuosi sitten Granlund Consulting Oy:n asiantuntijoilta laajan hankeselvityksen Spektri Business Parkin kiinteistöjen taloteknisestä peruskorjaustarpeesta sekä suositelluista energiatehokkuustoimenpiteistä. ”Emme halunneet päivittää vain tilojen tekniikkaa, vaan löytää keinoja saada korkeampi kiinteistön energiatehokkuus ja paremmat sisäolosuhteet”, kertoo Trevianin tekninen johtaja Vesa Klemettilä. Tämän periaatteen pohjalta alueelle suunniteltiin kattava energiankierrätys- ja lämpöpumppujärjestelmä, joka toteutetaan kolmeen ensimmäisenä valmistuneeseen kiinteistöön – Pilotti, Duo ja Trio. Koja Oy:n toteutussuunnittelu ja kohteessa tehtävät työt valmistuvat vuoden 2021 keväällä.

Ostoenergian määrä laskee 80 %

Innovatiivisten ratkaisujen avulla alueen lämmitykseen tarvittavan ostoenergian määrän on ennakoitu laskevan noin 80 prosenttia. Sähköpattereilla tähän asti lämmitetyn Pilotin kokonaisenergiasäästö tulee olemaan noin 60 prosenttia. Ratkaisevat energiansäästöt syntyvät maalämpö- ja lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävällä energiankierrätysjärjestelmällä. Ennakkoon sovitut energiansäästötavoitteet kuuluvat Koja Oy:n kokonaistoimitukseen.

Lämpöpumppujen kuluttama sähköenergia saadaan kompensoitua käytännössä kokonaan muusta talotekniikasta saavutettavalla sähkönsäästöllä. Kun kiinteistön energiatehokkuus nousee ja samalla siirrytään kaukolämmöstä vihreään sähköön, alueen hiilijalanjälki laskee noin 950 tonnia vuodessa. Se vastaa noin 400:n suoralla sähköllä lämmitettävän omakotitalon vuosipäästöjä.

Kiinteistöjen lämmitys toteutetaan jatkossa 80-prosenttisesti ja jäähdytys 90-prosenttisesti geoenergialla. ”Alueella on noin 35 000 neliötä tiloja, joten energiansäästöt ovat ilmaston kannalta merkittävät”, Klemettilä toteaa. Mittava talotekninen peruskorjaus auttaakin Spektriä pääsemään energiatehokkuussopimuksen tavoitteisiin. Lisäksi alueelle haetaan BREEAM-sertifioinnin Very Good -tasoa. ”Se tulee olemaan tilojen käyttäjille selvä osoitus siitä, että asiat ovat talossa kohdallaan.”

Sisäolosuhteita parannetaan automaatiolla

Peruskorjauksen myötä Spektrissä päästään eroon aiemmista energiaa hukkaavista ratkaisuista. Kiinteistöissä toteutetaan mm. laajoja ilmastointi- ja lämmitysverkon muutoksia. Sisäolosuhteiden kannalta olennaisimpia muutoksia on lisääntynyt automaatio. Olosuhteiden hallinnan määrityksistä on sovittu kiinteistön kanssa, minkä perusteella Koja laatii yksityiskohtaiset suunnitelmat toteutuksineen.

Peruskorjausinvestointi maksetaan energiansäästöillä

Laadittujen arvomuutoslaskelmien mukaan peruskorjauksen ja harkittujen energiatehokkuustoimien yhdistäminen on kannattavaa. Energiatehokkuustoimilla syntyvät säästöt ovat niin merkittäviä, että niillä katetaan täysin hankkeen välttämättömät peruskorjaukset.

Kiinteistönomistajan näkökulmasta synergiaedut ovat kiistattomat. ”Energiatehokkuutta pitää parantaa niin ympäristön kuin kulujenkin näkökulmasta, mutta tärkeintä on, että vuokralaisilla on tiloissamme hyvä olla”, Trevianin Klemettilä sanoo.

Yhteyshenkilöt

Toteutus ja seuranta, Koja Oy Elinkaaripalvelut 

  • Myyntipäällikkö, Sauli Syrjänen, p. 040 557 8774
  • Liiketoimintajohtaja, Pasi Lähteinen, p. 0400 661 182 

Kiinteistövarainhoito, Trevian Asset Management Oy

  • Tekninen johtaja, Vesa Klemettilä, p. 050 487 2266

Projektinjohto, Genpro Talotekniikka Oy

  • Toimitusjohtaja, Pekka Pietiläinen, p. 0400 438 810

OTA YHTEYTTÄ

Uutiskirje tilattu!

TILAA UUTISKIRJE