26.09.2024
KERROSTALOON MAALÄMPÖ: "KOJA ON TALOYHTIÖMME HOVIHANKKIJA"
As Oy Soukanharju ja kaksi muuta espoolaista taloyhtiötä siirtyivät maalämpöön yhteisvoimin. Kerrostalo ja maalämpö on hyvä pari – tyytyväiset asukkaat säästävät niin sähkönkulutuksessa kuin yhtiövastikkeessa.
Uusiutuvan energian käyttäminen on aina ollut Irmeli Puurtisen sydäntä lähellä. Toimiessaan ensimmäistä kauttaan taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana, hän ehdotti maalämpöön siirtymistä.
– Sain tilaisuuden järjestää As Oy Soukanharjun osakkaille keskustelutilaisuuden, johon olin kerännyt tietoa maalämmön tekniikasta ja taloushyödyistä. Päätös maalämpöön siirtymisestä syntyi vuoden 2016 marraskuussa, kertoo Puurtinen.
SYNERGIAETUJA YHTEISHANKKEESTA
Vuonna 1971 rakennetussa Soukanlahden talossa on 10 asuinkerrosta ja 200 asukasta. Lämmityskulut ylittivät vuosittain reippaasti 100 000 euroa. Potentiaaliset ja laskennalliset säästöt maalämmöstä olivat merkittäviä, samoin radikaalisti pienenevä hiilijalanjälki.
– Perustimme kahden muun taloyhtiön kanssa yhteishankkeen. Saimme merkittävää synergiaetua niin sopimuksista kuin asiantuntemuksesta, ja tietysti siitä, että tarvittava kalusto oli yhtä aikaa paikalla, sanoo Puurtinen.
Ammattitaitoisen suunnittelijan ansiosta taloyhtiöt eivät käyttäneet isännöintiä lainkaan. Suunnittelijana toimi Tervo Group Oy, energiakentän rakensi Rototec Oy ja projektin toteuttajaksi valittiin Koja Oy.
– Kojalla on vankkaa näyttöä esimerkiksi laivojen ja teollisuuden ilmastointijärjestelmien toimittajana. Lisäksi Koja on suomalainen, riittävän vakavarainen yhtiö takamaan luotettavan toimituksen suurelle taloyhtiökokonaisuudelle. Koja on ilman muuta meidän hovihankkija jatkossakin. Nyt kun kerrostalojen maalämpö on kunnossa, harkitsemme seuraavaksi huoneistokohtaista viilennystä.
LÄMMITYSKULUT ALAS, KIINTEISTÖN ARVO YLÖS
Koja toimitti laitekokonaisuudet maalämpöön ja lämmöntalteenottoon. Toimitus sisälsi kahdeksan 60 kW lämpöpumppua, 300 kW sähkökattilan, viisi varaajaa ja kaksi puskurivaraajaa, neljä HiLTO-lämmöntalteenottoyksikköä sekä muun tarvittavan, kuten lämmönvaihtimet, pumput, venttiilit ja paisuntasäiliöt.
– Projektin aikataulutus ja tehtävien linkitys oli haastavaa, mutta onnistui erinomaisesti. Tiedonvaihto ja ratkaisujen punninta onnistui Kojan henkilöstön ja yhteistyökumppaneiden kanssa kevyesti. Kojan asentajia jopa yöpyi yhtiön tiloissa, ettei työmatkoihin kuluisi aikaa.
Taloyhtiö sai Kojan toimesta myös etäseurantajärjestelmän sekä lämmitykselle että lämpimän veden seurannalle ja poistoilman virtaukselle. Kaukolämpö kytkettiin pois päältä joulukuussa 2017 ja iso talo alkoi lämmetä muutamassa tunnissa.
– Kiinteistöliiton mukaan yhtiövastikkeet ovat nousseet keskimäärin 3 %. Olemme laskeneet maalämmön myötä vastiketta saman verran, 50 senttiä per osake. Energialasku pieneni vuonna 2019 ensimmäisen neljän kuukauden aikana 69 % kaukolämpöön verrattuna, ja kiinteistön arvo on taatusti noussut, iloitsee Puurtinen.