OTA YHTEYTTÄ

Koja syventää yhteistyötä Sedun kanssa

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun vararehtori Hellevi Lassila ja Koja Oy:n Jalasjärven tehtaanjohtaja Timo Sepponen allekirjoittivat sopimuksen Sedun ja Kojan kumppanuudesta.

Jalasjärvellä toimiva Koja rakentaa ilmankäsittelyratkaisuja kiinteistöihin ja laivoihin. Yritys toimittaa ratkaisuja julkisiin ja teollisiin kiinteistökohteisiin, kuten mm. sairaalat, koulut ja liikekeskukset, ja myös maailman suurimmat risteilijät on varustettu Kojan ratkaisuilla. 

Kojalla on henkilöstöä Jalasjärvellä yli 200, josta tuotannon työntekijöitä on noin 180. Jalasjärven tehdas onkin Kojan suurin toimipiste.

Sedu ja Koja ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään, ja nyt kumppanuutta syvennetään. Tavoitteena on kehittää nykyisen henkilöstön osaamista sekä tarjota mahdollisuuksia Sedun opiskelijoille.

-    Kumppanuussopimus ei sisällä taloudellisia velvoitteita vaan sen tavoitteena on päästä suunnitelmalliseen yhteistyöhön vuosittaisen toimintasuunnitelman avulla, painottaa vararehtori Hellevi Lassila.

Toimintasuunnitelmassa on paikkansa niin kone- ja tuotantotekniikalla, sähkö- ja automaatioalalla, talotekniikalla kuin logistiikallakin. Suunnitelmaan tullaan sisällyttämään mm. henkilöstön kehittämistä, koulutussopimuksia, oppisopimuksia ja vierailuja. 

Asiakaskohtaisesti suunnitellut tuotteet

Tuotannossa valmistetaan ilmanvaihtokoneita sekä lämmönvaihtimia. Kojan kehittämien ja suunnittelemien koneiden valmistuksessa on monta vaihetta ja siten myös useita työtehtäviä.

-    Kahta samanlaista ilmanvaihtokonetta harvoin toimitetaan. Jokaiseen kohteeseen mitoitetaan ja valmistetaan IV-koneet asiakastarpeen mukaan, kuvaa tehtaanjohtaja Timo Sepponen.

Yrityksessä uskotaan tulevaisuuteen ja kotimaiseen tuotantoon on tehty merkittäviä investointeja. Yhtiön pitkän aikavälin strategian mukaisesti kapasiteettia on lähdetty kasvattamaan ja uuden tehtaan käyttöönottoa valmistellaan vuoden alkuun. 

-    Juuri nyt rakennusalan näkymät ovat merkittävästi heikentyneet ja tämä on aiheuttanut tilauskannan huomattavaa pienenemistä myös Kojalla. Uskomme suhdanteen kääntyvän ennemmin tai myöhemmin, jolloin pyrimme olemaan valmiina kasvavaan kysyntään, Sepponen kertoo.

Tekijöitä monenlaisilla taustoilla

Sedun ja Kojan yhteistyöstä esimerkkinä on työpaikkaohjaajien koulutus, jonka kautta työpaikkaohjaajaksi on Kojalla kouluttautunut nelisenkymmentä henkilöä. Työturvallisuuteen ja perehdytykseen on paneuduttu huolellisesti. Yrityksessä tehdään lakisääteiset työpistekohtaiset riskienarvioinnit yhdessä henkilöstön kanssa ja niiden ylläpitoon on luotu käytänteet. Toimivasta perehdytyksestä kertoo myös se, että kesätyöntekijöiltä saatiin positiivista palautetta eikä koko kesän aikana sattunut yhtäkään tapaturmaa, ja kesätyöntekijöitä oli tehtaalla 40.

-    Välttämättä koulutustausta ei kaikissa työtehtävissämme ole niin oleellinen vaan käsillä tekemisen taito, asenne uuden oppimiseen ja työmotivaatio ratkaisee. Meillä on ammattitaitoiset työpaikkaohjaajat, jotka auttavat alkuun ja perehdyttävät tehtäviin. Opintomenestyskään ei aina kerro työtaidoista, työntekijä voi olla erittäin taitava käsillä tekijä, vaikka opinnoissa ei olisi menestynytkään, painottaa henkilöstöpäällikkö Päivi Laaksoharju.

Aikaisempi työkokemus ja mahdolliset henkilöiden erilaiset oppimistavat vaikuttavat uusien työtehtävien sisäistämiseen. Tuotannon työntekijöiden koulutustaustat ovat moninaiset mutta esim. kone- ja tuotantotekniikan, sähkö- ja automaatioalan tai talotekniikan koulutus on hyvä pohja Koja-uralle.

-    Tulkin tai Google-kääntäjän avulla olemme selvinneet vieraskielisten työntekijöiden kanssa alkuun, ja työtehtävissä usein käytettävät termit tulevat tutuksi työssä, Laaksoharju kertoo ja kiittää työntekijöiden sitoutuneisuutta; monesti työsuhteet ovat pitkiä.

Koja pyrkii jatkossakin tarjoamaan ammattikoululaisille ja myös muissa opinahjoissa opiskeleville työharjoittelupaikkoja, kesätöitä ja pidempiaikaisia työsuhteita mahdollisuuksien mukaan. 

-    Kojalla on monipuolisesti erilaisia tuotannon työtehtäviä mm. kokoonpanossa, logistiikassa ja sähköasennuksissa. Kehittymismahdollisuudet harjoitteluista tai kesätöistä eteenpäin ovat hyvät ja omaa osaamista on mahdollista laajentaa työnkierron kautta, kertoo Laaksoharju.

*****
Koja Group on vuonna 1935 perustettu suomalainen perheyhtiö, johon kuuluu emoyhtiö Koja-Yhtiöt Oy:n lisäksi Koja Oy ja Chiller Oy sekä näiden tytäryhtiöt ja toiminnot Suomessa, Ruotsissa ja USA:ssa.
Toimipisteet Suomessa Tampere (päätoimipiste), Jalasjärvi, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Oulu, Seinäjoki, Turku, Tuusula, Vantaa. 

Koja Oy tarjoaa asiakkailleen älykkäitä ja energiatehokkaita ilmankäsittelyratkaisuja laivoihin ja kiinteistöihin sekä puhallinratkaisuja teollisuuteen. Henkilöstöä n. 350, teollisuuden puhallintuotanto Tampereen tehtaassa, ilmanvaihtokone- ja lämmönvaihdintuotanto Jalasjärven tehtaassa sekä tuotekehitys- ja testaus Koja R&D Centerissä Tampereella.

Chiller Oy toteuttaa jäähdytys-, lämmitys- ja energiaratkaisuja erityisesti pohjoismaisiin olosuhteisiin. Chiller on ollut osa Koja Groupia vuodesta 2019. Henkilöstöä n. 100, tuotanto Tuusulan tehtaassa. 

OTA YHTEYTTÄ

Uutiskirje tilattu!

TILAA UUTISKIRJE