OTA YHTEYTTÄ

Icon of the Seas on varustettu Kojan ilmanvaihtokoneilla

Icon of the Seas on varustettu Kojan ilmanvaihtokoneilla

Maailman suurin risteilijä, Icon of the Seas, on merkittävä askel kohti kestävämpää risteilymatkustamista. Meyer Turun telakalla rakennettu 365-metrinen alus on luovutettu Royal Caribbean International -varustamolle marraskuun 2023 lopussa ja ensimmäiselle matkalleen se lähtee tammikuussa 2024. Koja on toimittanut risteilijälle asiakkaan tarpeiden mukaan suunnitellut ilmanvaihtokoneet. 

Toimiva ilmankäsittely on erittäin merkittävä osa matkustajien sekä laivan henkilöstön viihtyvyyttä. Laadukas ja puhdas sisäilma takaa terveelliset ja turvalliset olosuhteet laivaympäristössä. Energiatehokkaiden ilmankäsittelyratkaisujen avulla voidaan vaikuttaa myös huomattavasti energiankulutukseen ja siten ympäristöystävällisyyteen. Icon of the Seas -aluksen on määrä olla varustamonsa ympäristöystävällisin laiva.

Energiatehokasta teknologiaa

Icon of the Seas -risteilijän maksimimatkustajakapasiteetti on 7600 ja matkustajahyttejä laivassa on kaikkiaan 2805. Ilmankäsittelyn tarve on suuri ja Kojan toimittamien ilmanvaihtokoneiden määrä onkin valtava sisältäen yhteensä yli 100 kpl AC-koneita, yli 200 kpl fancoileja yleisille alueille ja teknisiin tiloihin sekä noin 3000 kpl hyttifancoileja. Kaikki nämä ilmanvaihtokoneet on suunniteltu ja valmistettu Suomessa Kojan omalla tehtaalla Jalasjärvellä sekä testattu todellisissa käyttöolosuhteissa Kojan R&D Centerissä. 

–  Icon of the Seas -laivaan suunniteltiin täysin uusi fancoil-mallisto asiakkaan ja laivan vaatimusten mukaan. Koneet ovat kooltaan pienempiä kuin aiemmin käytetyt Kojan Future®-rakenteella valmistetut fancoil-mallit, joten ne saadaan helpommin yleisten alueiden verhoilujen taakse piiloon laivassa, kertoo Antti Häyrynen, ilmanvaihtolaitteiden tuotekehityspäällikkö, Koja Oy.

Suunnittelun keskiössä on ollut laitteiden koko ja energiatehokkuus. Esimerkiksi puhaltimiksi mallistoon valittiin markkinoiden parhaalla hyötysuhteella toimivat puhaltimet. Kestävän kehityksen näkökulmasta uusien ilmanvaihtolaitteiden materiaalien kulutus on saatu myös huomattavasti pienemmäksi verrattuna aiempiin Future®-fancoileihin. 

–  Iconiin suunnitellut konetilojen ja yleisten alueiden fancoilit ovat osoittautuneet kooltaan ja ominaisuuksiltaan niin hyvin Marinen laitevalikoimaan sopivaksi tuoteperheeksi, että niiden käyttöä tullaan jatkamaan myös muissa laivaprojekteissa.

Luotettava ja kokenut kumppani 

Mittava laivaprojekti ajoittui haasteellisten maailmantilanteiden aikaan ja alkuperäinen aikataulu on siirtynyt. Kojan toimitukset ajoittuivat syksystä 2020 vuoden 2022 loppuun. Maarit Halonen on toiminut Koja Oy:n projektipäällikkönä asiakas- ja tehdasrajapinnoissa vastaten mm. aikataulutuksista ja konemitoituksista.

–  Projekti on kestänyt pitkään, noin neljä vuotta, ja aikataulut ovat eläneet todella paljon johtuen koronan ja Ukrainan sodan aiheuttamista vaikutuksista esimerkiksi komponenttien saatavuuteen. Haasteista huolimatta yhteistyö projektissa on sujunut hyvin. Joustoa toiminnassa on löytynyt eri osapuolilta. Ja tottakai meidän omat tekijät tehtaalla ansaitsevat isot kiitokset hyvin hoidetusta työstä, kiittelee Halonen.

Kojalla on mittava kokemus laivojen ilmastointiratkaisuista sekä -järjestelmistä, joita on toimitettu mm. suuriin matkustajaristeilyaluksiin, autolauttoihin, tutkimusaluksiin sekä jäänmurtajiin. Meyer Turun kanssa yhteistyötä on tehty jo useissa laivaprojekteissa.

–  Koja on ollut vuosien ajan luotettava ja innovatiivinen toimittaja Turun telakan projekteihin, sen vuoksi valitsimme heidät ilmastointilaitoksen pääkomponenttien toimittajaksi. Luotettavuuden lisäksi Koja pystyi täyttämään projektin tiukat energia- ja tilatehokkuuden vaatimukset, toteaa Vesa Heikkilä, ilmastointilaitoksen systeemi-insinööri, Meyer Turku.

Yhteistyö jatkuu Icon-sarjan seuraavien laivojen parissa. Parhaillaan rakennettavat Star of the Seas ja Icon 3 valmistuvat 2025 ja 2026. Toisen laivan ilmanvaihtokoneiden toimitukset ovat käynnissä ja kolmannen laivan toimitukset alkavat vuoden 2024 alussa. 

Kestävää kehitystä ja elämyksiä uudella tasolla

Uuden kestävään kehitykseen panostavan huvikeitaan myötä risteilymatkustaminen saa jälleen uusia ulottuvuuksia. Icon of the Seas on Royal Caribbean International -varustamon ensimmäinen alus, joka hyödyntää nesteytettyä maakaasua, LNG:tä. Kestävää kehitystä tukevat myös mm. maasähköliitännät ja hukkalämmön talteenottojärjestelmät.

Risteilijä tarjoaa matkustajilleen suurimman laivaan rakennetun vesipuiston ja uima-altaita merinäköaloineen. Lisäksi laivalta löytyy yli 40 ravintolaa, baaria ja yökerhoa sekä monipuolinen viihdetarjonta. Erityispiirteenä laivalla on rakentamisen taidonnäyte AquaDome, lasista ja teräksestä rakennettu jättimäinen kupoli, joka tarjoaa huikeat puitteet maisemien ihasteluun sekä viihteelle. 

Icon of the Seas tulee liikennöimään Miamista itäisellä ja läntisellä Karibialla, ympäri vuoden.

Kuva: Royal Caribbean International

OTA YHTEYTTÄ

Uutiskirje tilattu!

TILAA UUTISKIRJE