OTA YHTEYTTÄ

Energiatehokkuus datakeskuksessa – Yandex valitsi Kojan koneet

Kun hakukoneyhtiö Yandex perusti suuren datakeskuksen Mäntsälään, ilmastointikoneet ja puhaltimet tilattiin Kojalta. Hedelmällinen yhteistyö jatkui myös Venäjälle rakennetun datakeskuksen toteutuksessa. 

Nasdaq-teknopörssiin listattu Yandex on Venäjän johtava hakukoneyhtiö, joka muistuttaa palveluiltaan Googlea. Asiakkaita ovat yksittäiset ihmiset ympäri maailmaa. Mäntsälään rakennettu datakeskus on yksi sekä Yandexin että Suomen suurimmista. Energiatehokkuus datakeskuksessa on siis ensiarvoisen tärkeää. 

– Datakeskus tuottaa uskomattomia määriä lämpöä, joten olosuhteiden hallinta on ensiarvoisen tärkeää. Lämpöä voi verrata 1 600 saunankiukaaseen, jotka ovat jatkuvasti päällä. Puhaltimien avulla lämpötila pysyy 25 asteessa, kertoo datakeskuksen päällikkö Ari Kurvi

YLI 500 PUHALLINTA JATKUVASSA KÄYTÖSSÄ

Mäntsälän datakeskuksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 2014. Projektin vetovastuussa oli amerikkalainen yritys, jolla oli joitakin kokemuksia eurooppalaisista laitetoimittajista. Kun kumppanin löytäminen oli haastavaa, Ari Kurvi vinkkasi projektijohdolle Kojasta. 

– Koja on kokenut ja luotettava toimija, joka on toteuttanut ilmastointiratkaisuja esimerkiksi maailman suurimmille risteilyaluksille. Pidimme palaverin Kojan kanssa ja yhteistyö alkoi nopeasti. 

Koja toimitti Mäntsälään yli 500 puhallinta, alimman tason automaation sekä huolehti taloteknisestä rakentamisesta ja asennuksesta. Ilmastointikone rakennettiin suuren koon takia paikan päällä. 

– Yhteistyö sujui erinomaisesti ja kommunikoimme operatiivisista asioista jatkuvasti niin, että mitään yllätyksiä ei tullut, kun laitos käynnistyi. Koja oli mukana myös kehitystyössä, kun pohdimme teknisiä ratkaisuja lämmöntalteenotolle, sanoo Kurvi. 

Mäntsälän datakeskus rakennettiin vaiheittain on demand -periaatteella kysynnän mukaan. Datakeskuksen kapasiteetista 3/5 valmistui vuoden 2014 syksyllä ja loput 2/5 alkuvuodesta 2016. 

– Kojan kokonaistoimitus oli äärimmäisen hyvä. Rakennuksen läpi puhallettava ilmamäärä on mittasuhteiltaan omaa luokkaansa. Laskin, että kesällä yhden tunnin aikana puhallettu ilmamassa vastaa 25 eduskuntatalon tilavuutta. 

ENNAKKOLUULOTONTA YHTEISKEHITTÄMISTÄ

Energiatehokkuuss datakeskuksessa on yhtä tärkeässä roolissa Suomen ulkopuolellakin. Koja ja Yandex kehittivät yhteistyössä uudenlaisia ratkaisuja Venäjällä sijaitsevaan datakeskukseen. Kojalla tutkimusta tehtiin jopa tohtoritasolla, ja lopputuloksena syntyi win-win-ratkaisu, jota voi soveltaa muihinkin datakeskuksiin. 

– Meillä on tietotaito siihen, mitä tarvitaan ja saimme Kojalta erittäin hyvän vasteen. He ovat halunneet oppia meidän kanssamme uutta toimialaa ja etsineet parasta ratkaisua lämmön poistamiseksi. En näe mitään esteitä yhteistyön jatkumiselle, Kurvi kiittää. 
 

OTA YHTEYTTÄ

Uutiskirje tilattu!

TILAA UUTISKIRJE