OTA YHTEYTTÄ

KOJAN SAVUKAASUPUHALTIMET MAAILMAN SUURIMPAAN BIOKATTILAAN

Kööpenhaminan tavoitteena on olla maailman ensimmäinen hiilineutraali pääkaupunki vuoteen 2025 mennessä. HOFOR on Tanskan suurin kunnallinen vesi- ja energiayhtiö, jonka uusi biovoimalaitos hyödyntää myös Kojan osaamista. 

– Koja on mukana edistämässä hiilineutraaleja ratkaisuja Suomessa ja maailmalla. Toimitimme Kööpenhaminan kattilalaitokseen kaksi savukaasupuhallinta, jotka ovat suurimpia koskaan valmistamiamme, kertoo Kojan vientipäällikkö Jaakko Sirenne

Savukaasupuhaltimet toimivat siirrettävän kaasun suuresta määrästä johtuen rakenteella, jossa savukaasu johdetaan puhaltimelle kahdelta puolelta. Laitoksen ja näin ollen puhaltimienkin kokoluokka on todella suuri. Siipipyörän halkaisija on 3,55 m ja painoa yhdellä puhaltimella noin 35 000 kg. Puhaltimet ja niiden rakenne on suunniteltu nimenomaan energiatehokkaaseen savukaasun käsittelyyn. 

– Koja ottaa puhaltimien mitoituksessa ja optimoinnissa kaikki ajotilanteet huomioon simuloimalla ne etukäteen. Energialaitoksissa puhallin on käytössä 24/7, joten niiden hyötysuhteet ja käytettävyys ovat suunnittelun ytimessä, kertoo Kojan myyntipäällikkö Jukka Ylisiurunen.  

KOJA MUKANA TORJUMASSA ILMASTONMUUTOSTA

HOFORin biovoimalaitos toimii leijukerrosteknologiaa käyttävällä polttotekniikalla, jonka polttoaineena käytetään puuhaketta. Kojan savukaasupuhaltimet mahdollistavat normaalin savukaasujen puhdistamisen lisäksi niiden pesemisen savukaasupesurissa. Samalla savukaasun lämpötilaa lasketaan ja säästö hyödynnetään kaukolämmön tuotannossa. 

– Myös Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Teollisuuden ratkaisuilla on suuri merkitys ilmastonmuutoksen torjumisessa ja olemme omalla osaamisellamme tukemassa fossiilisten polttoaineiden korvaamista uusiutuvalla energialla, Sirenne sanoo. 

Koja on mukana myös monissa retrofit-projekteissa, joissa olemassa olevia laitoksia muutetaan esimerkiksi polttamaan uusiutuvaa polttoainetta fossiilisen sijaan. Samassa yhteydessä uusitaan savukaasujen suodatusjärjestelmät. Teollisuuden prosessipuhaltimissa Kojan IoT-osaaminen, huollot ja modernisoinnit lisäävät puhaltimien elinkaarta. 

– Myös modernisoimalla vanha puhallin energiatehokkuutta voidaan parantaa merkittävästi. Uusimalla useamman puhaltimen siipipyörät isossa energialaitoksessa syntyy vuosittain yli miljoona kiloa vähemmän hiilidioksidipäästöjä, kertoo Ylisiurunen esimerkkinä.

LAATU JA HYÖTYSUHDE MERKITTÄVÄSSÄ ROOLISSA

Toistaiseksi maailman suurin hiilineutraali kaukolämpösysteemi Kööpenhaminassa näyttää mallia muulle maailmalle. HOFORin biovoimalaitoksessa, kuten muissakin energiatuotannon laitoksissa huoltojen vaatimat seisokkiajat pitää saada minimiin.

– Kojalla on kattavat huolto- ja varaosapalvelut. Olemme lähellä Tanskaa ja meillä on service-organisaatio Ruotsissa. Tiivis yhteistyö osapuolten välillä edistää käytettävyyttä niin, että savukaasupuhaltimet toimivat suunnitellun mukaisesti ja ovat optimoituja käyttöalueisiin. Näin energian kulutus on mahdollisimman alhainen ja puhaltimien hyötysuhde sekä käytettävyys ovat mahdollisimman korkeat, sanoo Sirenne. 

– Laadukkaat komponentit, oikein valitut puhallinratkaisut ja niiden optimoidut toiminta-arvot näyttelevät suurta roolia. Muutaman kilowatin hyötysuhteen ero merkitsee parissa vuosikymmenessä merkittäviä säästöjä myös investoinnin kannalta. Se tekee muutoksesta entistä houkuttelevamman ja jarruttaa ilmastonmuutosta, Ylisiurunen muistuttaa. 

OTA YHTEYTTÄ

Uutiskirje tilattu!

TILAA UUTISKIRJE