Kojan tarina

 
Selaa historiikkia » 

  
Katso video »

1935

Rakennusmestari Väinö Aalto ja insinööri Oskari Koivunen perustivat Koja Oy:n Tampereella. Yritys valmisti vuokratiloissa aluksi rakennusalalla tarvittavia tuotteita, kuten heloja, ilmanvaihtoventtiilejä, ikkunarautoja ja myymäläkalusteiden metalliosia.

Talvisodan syttyessä 1939 Koja oli juuri muuttamassa omaan 1000 m²:n tehdashalliin, mutta sota katkaisi toiminnan. Sodan jälkeen toiminta elpyi hiljalleen, ja metalliteollisuuden tuotteille oli kysyntää. Jatkosodan aikana Kojan tuotannosta suuri osa meni Suomen armeijan puolustusvälinevarikolle.

1945

Sodan jälkeinen jälleenrakentaminen toi Kojan tuotteille kysyntää. Ensimmäiset omat ilmastointikonemallit suunniteltiin ja valmistus aloitettiin, mm. HPV-lämminilmakone ja RFE-pölynkokoaja kuuluivat näihin koneisiin. Myös ensimmäiset ilmanvaihtojärjestelmäasennukset urakoitiin, ja urakointi eriytettiin omaksi osastokseen. Metallialan verstaasta oli kehittynyt ilmastointialan yritys.

1960-luku

Vuosikymmen oli Koja Oy:ssä muutosten ja kasvun aikaa. Tehdastiloja laajennettiin kahteen otteeseen. Toiminnan kiintopisteinä olivat tuotannon tehostaminen sekä laadun kehittäminen. Urakointi laajentui, ja sen osuus oli liikevaihdosta jopa 85 %. Isoihin urakoihin kuului mm. Tampereen uusi jäähalli Hakametsässä. Nykyinen Tampereen tehdas rakennettiin 1969.

1970-luku

Pääkonttori valmistui vuosikymmenen alussa ja koko toiminta siirtyi Rantaperkiöön, jossa yhtiö nykyisinkin toimii. Laitemyynnin osuus alkoi kasvaa ja mm. teollisuuspuhallinosasto perustettiin. Projektivienti Neuvostoliittoon alkoi.

1980-luku

Uusia tuotteita lanseerattiin markkinoille, mm. Heli-ilmankäsittelykonesarja ja FEK-huippuimuri. Projektivienti solmi useita urakkasopimuksia Neuvostoliittoon. Urakointitoiminta yhtiöitettiin Koja Ilmastointi Oy:ksi.

1990-luku

Koja-yhtiöiden liikevaihto ylitti 200 milj. mk (33,6 milj. euroa). Kojacool Oy aloitti toimintansa. Koja Oy alkoi valmistaa lämmönsiirtimiä, ja Jalasjärven tuotantolaitos otettiin käyttöön. Koja Ilmastointi Oy:n nimi muutettiin Koja Tekniikka Oy:ksi, ja yhtiö laajensi toimintaansa kattamaan koko talotekniikkaurakoinnin. Vuonna 1999 Koja Marine sai ensimmäisen risteilyalusten ilmastointijärjestelmätilauksen.

2000-luku

Jalasjärven tuotantolaitosta on laajennettu kahdesti ja Tampereen tuotantolaitosta on modernisoitu. Koja Marine on toimittanut ilmastointijärjestelmiä useisiin maailman suurimpiin risteilijöihin.
Koja-yhtiöt päätti keskittyä teolliseen toimintaansa ja myi Koja Tekniikka Oy:n sekä Mansen Putki Oy:n osakekannat.

2010-luku

Koja vakiinnutti asemansa laitteiden toimittajasta energia- ja kustannustehokkaiden ratkaisujen tarjoajaksi. Elinkaaripalvelut eriytyivät omaksi liiketoimialaksi laivojen, rakennusten ja teollisuuden rinnalle. Palvelutarjonta on laajentunut ratkaisevasti, ja se kattaa toimenpiteet tuotteen koko elinkaaren ajalta.

2015

Perheyritys juhlistaa menestyksekästä 80 vuoden taivaltaan luotettavana ja rohkeana yhteistyökumppanina. Koja käynnistää historiansa suurimman Suomeen tehtävän investointiohjelman. Tytäryhtiö Koja OOO perustetaan Venäjälle, ja laivapuolella elinkaaripalveluja tehostetaan Floridaan perustettavalla palvelukeskuksella.