Kojan uusi puhallintehdas hyvässä vauhdissa Tampereella

Tampereen tontilla rakentuu kovaa vauhtia uusi puhallintehdas ja Kojan historian suurimmat investoinnit konkretisoituvat nähtäväksi. Kukapa ei hetkeksi pysähtyisi katsomaan mitä Lentokentänkadun tontilla tapahtuu. Uuden, ennen kaikkea suurten puhaltimien valmistukseen soveltuvan tehtaan on määrä valmistua loppukesällä 2017.

Uuden puhallintehtaan rakentamisesta Lentokentänkadulle Tampereelle päätettiin Kojan hallituksessa kesäkuussa 2016. Koja haluaa menestyä investoimalla osaamiseen ja tuotantoteknologiaan Suomessa sekä panostamalla kilpailukyvyn parantamiseen. Tehtaan rakennustyöt käynnistyivät elokuussa. Tulevan uuden tehtaan pinta-ala ei varsinaisesti kasva entisestä, uusi tehdas on kooltaan n. 7000 m2. Mutta rakennuksen muut mitat kasvavat, uuden tehtaan ulkokorkeus on 16 m ja nostokorkeus 10 m. Nostokapasiteetti tulee olemaan max. 40 tonnia.

Prosessipuhaltimien liiketoimintajohtaja Juha Niskanen painottaa, että entistä suurempien puhaltimien valmistukseen tähdätään myös investoimalla tuotantoteknologiaan.

– Totta kai investoinneilla tavoitellaan parempaa tuottavuutta ja merkittävästi lyhempiä läpimenoaikoja. Keskiössä on myös laadun jatkuva parantaminen. Samalla uudet tilat ja laitteet kasvattavat merkittävästi valmistuskapasiteettia ja mahdollistavat puhaltimien valmistuksen aivan uusissa mittasuhteissa.

Uutta tehdasta varten toteutetaan mittavia kone-ja laiteinvestointeja sekä muita tuotannon kehitysprojekteja. Investoinneilla tähdätään suurten puhaltimien valmistuksessa tarvittaviin koneisiin ja teknologioihin. Tärkeässä asemassa on myös hitsausprosessien kehittäminen kokonaisvaltaisesti hyödyntämällä uusia älykkäitä hitsausprosesseja sekä lisäämällä automaatiota.

Tuotekehitysinsinööri Pauli Harju on toiminut merkittävässä roolissa tehtaan suunnittelussa ja käytännön toteutuksessa. Yhteistyössä on ollut tiiviisti mukana myös tuotannon henkilöstö.

– On mielenkiintoista ja hyvin motivoivaa olla mukana näin isossa projektissa. Tärkeä ja iso kokonaisuus on ollut suoraviivainen materiaalien virtaus sekä toimivat ja ergonomiset työpisteet. Erityisen tärkeää on ollut päästä tekemään yhteistyötä oman tuotannon osaajien kanssa ja samalla linjalla on tarkoitus jatkaa, projektin loppuun asti, kertoo Pauli.

Uuden tehtaan on määrä olla valmis loppukesällä 2017, jolloin asennetaan tuotannon uudet koneet ja tuotannon siirto nykyisestä hallista uuteen tehtaaseen voidaan aloittaa. Tuotannon lisäksi uusiin tiloihin tulee nykyaikaisia toimistotiloja.