Kauppakeskus Ratina

Kohteen tiedot

  • Tampereen suurin kauppakeskus: n. 50 000 m² liike- ja palvelutilaa
  • Kolmikerroksinen uudisrakennus ja kaksi entisöitävää rakennusta
  • Rakennuspaikka: Ratinan suvannon ranta
  • Rakennuttaja: Sponda Oyj
  • Pääurakoitsija: Työyhteenliittymä Ratina (Aki Hyrkkönen Oy, Lamminsivu Oy ja Alasen Rakennus Oy)
  • Kojan toimitus: Future-ilmastointikoneet, 69 koneparia
  • Käsiteltävä ilmamäärä: n. 300 m3/s
  • Toimitusaika: 2016–2017
  • Hankkeen valmistuminen: kevät 2018

Koja Ratinassa

Kauppakeskus Ratinasta kohoaa Tampereen suurin ja monipuolisin kauppakeskittymä. Kulkuyhteyksien ytimessä se tavoittaa jokaisen ohikulkijan. Toriaukion täydentämänä Ratinan kolmiosaisesta, funkkis- ja nykyajan arkkitehtuuria yhdistävästä keskuksesta rakentuu ainutlaatuinen yhteisöllinen kaupunkitila.

Kauppakeskuksen rakennuttaja Sponda Oyj on tilannut Kojalta kohteeseen Future-ilmastointikoneet. Kaupan syntymisen ratkaisi koneiden energiatehokkuus kymmenen vuoden ajalla. Yhteensä Ratinaan tulee 69 Kojan koneparia. Ensimmäiset toimitukset tehtiin lokakuun 2016 alussa, ja toimitukset ovat jatkuneet vuoden 2017 aikana. Kauppakeskuksen avajaisia juhlitaan keväällä 2018.

Ratina – vastuullista rakentamista

Kauppakeskus Ratina hakee kansainvälistä BREEAM® (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) -ympäristösetifikaattia. BREAAM® arvioi rakennuksen ympäristövaikutuksia rakennuksen suunnittelun, rakentamisen ja käytön näkökulmasta. Sponda tavoittelee Ratinan rakentamisesta Very Good -tason ympäristösertifikaattia.

Kasvava Tampere on tulevaisuuden kaupunki, ja vastuullisesti kehitettävä kaupunkikuva yhteinen etumme. Kojalla luomme ilmankäsittelyratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin ISO 9001-, ISO 14001- ja OHSAS 18001 -standardien mukaisesti. Energiatehokkaat ratkaisumme rakentavat kestävän tulevaisuuden.

Ratinan rakentamisessa on huomioitu erityisesti energiatehokkuus niin laite- kuin materiaalivalinnoissa. Jäähdytyksessä hyödynnetään Ratinan suvannon viileitä vesimassoja. Kylmäkoneiden tuottamaa lämpöä käytetään edelleen kiinteistön lämmitykseen, ja sisätilojen lämmin ilma kierrätetään parkkitilojen kautta ulos.

Lisäksi…

Ratinaa rakennetaan yhdessä. Avaimena omaleimaiseen kauppakeskittymään on kaupunkilaisten toiveiden kuunteleminen ja niihin vastaaminen. Valo-Ratinan peruskiveen on muurattu yleisön lähettämiä viestejä läheisilleen. Viesteistä kootaan myös 100 000 tervehdystä sisältävä viestiseinä, joka tulee koristamaan Ratinan aukion esiintymistasannetta.  

Lisätietoa projektista Ratinan sivuilta »